Header/ /

Een uitdagend en duurzaam plan in de bossen van Soest


Op de voormalige productielocatie van waterbedrijf Vitens aan Den Blieklaan in Soest verrijst Casa Acqua. Een kleinschalig project in een groene setting. Waar oude gebouwen transformeren tot vier woningen en één nieuwe woning wordt gerealiseerd. Allen met een gemene deler: zeer duurzaam, bijzonder en in het groen.

Bij alle plannen voor Casa Acqua staat het behoud van zoveel mogelijk waardevolle elementen centraal. Denk daarbij niet alleen aan de architectuur van de gebouwen, maar ook aan de landschappelijke opzet van de locatie. De toegang met de fraaie eikenbomen blijft behouden en de groene zoom rondom de locatie wordt versterkt.

Casa Acqua
Casa Acqua

Met respect voor wat was, wordt de bestaande bebouwing getransformeerd tot woningen. Fraaie betonnen elementen blijven bewaard en worden aangevuld met houten details. Als extra wordt er een nieuwbouwwoning toegevoegd. In totaal telt Casa Acqua vijf woningen die samen een klein landgoed vormen, verscholen in de Soester bossen.

Bij de transformatie van de oude Vitens-locatie blijft de oorspronkelijke gebruiksfunctie een belangrijke rol spelen. Bodemwarmte en -koeling vormen een belangrijk onderdeel van een energiezuinig, comfortabele en gezonde woning. Een bodemlus waardoor water gepompt wordt is de bron voor verwarming en koeling. Zonnepanelen zorgen voor de benodigde energie om de pomp voor dit systeem te voeden. De woningen worden geïsoleerd als waren het allemaal nieuwe woningen. Dus wel de uitstraling van een mooi historisch plan maar geen ongemakken van een oude, tochtende woning.

Een tweede leven voor historische gebouwen


De drie gebouwen op de voormalige Vitens-locatie krijgen een tweede leven. Daarbij wordt er een nieuwe nieuwbouwwoning gebouwd die qua uitstraling aansluit bij de bestaande bebouwing. De plannen voor de vijf woningen bevinden zich nog in de conceptfase. We geven graag een impressie.

Filtergebouw

Het Filtergebouw

De karakteristieke elementen in het filtergebouw blijven waar mogelijk behouden. De fraaie entree, het betonnen cassetteplafond en de inpandige betonkolommen komen allemaal weer terug in de ruime twee-onder-één kapwoningen die hier gerealiseerd worden. De achtergevel wordt geopend zodat er een mooi zicht op de omgeving ontstaat. Een uitbreiding in hout levert slaapkamers en daarboven een prachtig beschut terras op.

Reinwaterkelders

De Reinwaterkelders

Op en voor de reinwaterkelders wordt een bijzondere woning gemaakt. Een nieuw bouwdeel voor de bestaande kelders vormt de toegang tot de woning met twee mooie slaap- of werkkamers. Via de trap wordt de woonlaag bereikt waar ook geslapen wordt en een prachtige living en keuken gesitueerd is. Van het leven op de reinwaterkelders merkt men niets. Wel profiteert ook deze woning van de buffer voor warmte en koude in de reinwaterkelders.

 

Pompgebouw

Het Pompgebouw

De krachtige architectuur van het voormalig pompgebouw, dat fungeert als poortgebouw op Casa Acqua, springt in het oog en blijft intact. Op subtiele wijze worden aanpassingen gedaan zoals een terras en serre op het dak van de kelder. De pompruimte wordt de woonkamer en als extra komt er een terras op het zuiden en nieuw bijgebouw.

 

Nieuwbouw

De Nieuwe Woning

De nieuwe woning is werkelijk een plaatje om te zien. Een volledig houten woning die zich voegt naar de geweldig groene omgeving. De drie woonlagen bieden veel ruimte voor wonen, werken en eigenlijk ook recreëren in je eigen huis. 

 

Begint het al te borrelen?
Meld je aan en blijf op de hoogte!


De plannen voor Casa Acqua krijgen steeds meer vorm. Wil jij graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in als belangstellende. Je ontvangt dan regelmatig updates over dit prachtige plan in je mailbox.

 

Aanmelden

Casa /