Header/ /

Een duurzaam energieconcept

‘Water en bodem’: twee thema’s die in de ‘Vitens-tijd’ van groot belang waren. En het ook nog steeds zijn. De woningen hebben straks de beschikking over een bodemwarmtesysteem. De basis hiervoor is een kunststof leiding die de bodem in gaat en er ook weer uit komt, als een lus. Door daar water doorheen te pompen, neemt het water de temperatuur aan van de bodem. In de winter is die temperatuur hoger dan de omgeving en wordt dus warmte geleverd en in de zomer is die temperatuur lager dan de omgeving en wordt koeling geleverd. Door een goede capaciteit voor beide te zoeken, wordt de balans in de bodem bewaard en heb je eigenlijk alleen een pomp nodig om het water door het systeem te vervoeren en een soort ‘opwerker’ van warmte en koeling om het temperatuurverschil tot de waarde te brengen die nodig of wenselijk is. Dat laatste gebeurt in de warmtepomp die in de woning staat. De elektriciteit die nodig is om het systeem te laten draaien, wordt opgewekt met eigen zonnepanelen.

Casa Acqua
Casa Acqua

De bestaande waterreservoirs worden gevuld met water dat verwarmd wordt door thermische zonnepanelen. In de winter zorgt het water voor behaaglijke warmte en in de zomer voor koeling. Mogelijk vangen de reservoirs hemelwater op dat kan worden gebruikt voor het sproeien van de tuinen.

De Vitens-locatie in Soest wordt de place to be voor mensen die duurzaamheid door hun aderen hebben stromen. Het hergebruik van oude gebouwen is op zich al duurzaam, het toepassen van water als bron van energie geeft daar een extra dimensie aan. Hier kun je straks energieneutraal wonen met dank aan de roots van het verleden: water als bron!

Begint het al te borrelen?
Meld je aan en blijf op de hoogte!


De plannen voor Casa Acqua krijgen steeds meer vorm. Wil jij graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in als belangstellende. Je ontvangt dan regelmatig updates over dit prachtige plan in je mailbox.

 

Aanmelden